Het Myopie Congres 2017

Afgelopen maandag waren wij aanwezig op hét Myopie Congres 2017.

Zicht. Het is één van onze belangrijkste functies. Als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt welk zintuig hij of zij écht niet zou willen missen komt daar in bijna alle gevallen ‘zicht’ uit. Begrijpelijk, want onze ogen helpen ons om de wereld om ons heen te ervaren. Te leren, te ontdekken en te genieten. Als oogspecialist spelen we hier een belangrijke rol in. Of je nou opticien, contactlensspecialist, optometristen of orthoptist bent, het doel is gelijk: ervoor zorgen dat jouw patiënt optimaal gebruik kan maken en genieten van zijn of haar zicht. Nu en in de toekomst.

Toekomst

Juist die toekomst is het sleutelwoord bij Myopie management. Hoe ziet de toekomst eruit? Nu al is in Europa zeker 50% van de twintigers bijziend. In Azië is dat zelf meer dan 80% en de cijfers blijven groeien. Een groep wetenschappers van het Brien Holden Vision Institute voorspellen dat in het jaar 2050 bijna de helft (5 miljard!) van de wereldbevolking myoop (bijziend) zal zijn. Dit is vijf keer zo veel mensen als in het jaar 2000. Eén vijfde hiervan  zal het gevaar lopen om permanent blind te worden. Vooral wanneer myopie (bijziendheid) ontstaat bij kinderen jonger dan 12 jaar is het risico op hoge bijziendheid op latere leeftijd groot. Hoge myopie gaat gepaard met o.a. glaucoom, staar en netvliesloslating. Onderzoekers benadrukken dat de aankomende golf van myopie een groot volksgezondheidprobleem zal vormen.

Hoewel er helaas (nog) geen geneesmiddel voor myopie(toename) is, kunnen specialisten een aantal behandelingen aanbieden die mogelijk de progressie van myopie doen afnemen. Myopie management dus. We kijken hierbij vooral naar interventies die er op gericht zijn om de myopieprogressie voor minstens 50% te reduceren.

Primeur! Hét Myopie Management Congres

We weten dat we met o.a. Orthokeratologie (nachtlenzen) progressieve myopie effectief kunnen afremmen. Maar er komt veel meer bij kijken dan enkel en alleen Ortho-k lenzen aanmeten. Om myopie zo effectief mogelijk te managen, voor deze- en de komende generaties, is het tijd voor actie. Daarom organiseerde Procornea afgelopen maandag het allereerste Myopie Management Congres in Nederland en daarom waren wij aanwezig!

Tijdens het MMC 2017 draaide alles uiteraard om Myopie management in de breedste zin van het woord. Het was een dag vol geweldige Nederlandse sprekers en actuele onderwerpen speciaal voor optometristen, contactlensspecialisten en orthoptisten die werkzaam zijn in een optiekzaak, ziekenhuis en/of contactlensinstituut. 

Wat echt duidelijk werd is dat op jonge leeftijd 2 uur buitenspelen per dag en het verminderen van het langdurig achterelkaar gebruiken van de iPad, tablet, smartphone en zelfs lezen een must is. De gevolgen van (hoge) myopie lijkt een ver van ons bed show, gevolgen zullen pas over vele jaren zichtbaar zijn. Maar betekent wel dat we nu serieus wat moeten doen. 

Wilt u meer weten over de risico's van myopie of wat wij voor u kunnen  betekenen? Maak een afspraak of kom langs en we zullen u uitgebreid informeren.

Op onderstaande website kunt u meer info vinden en een inschatting maken van de sterkte ontwikkeling van uw kind......

My kids vision en Myopiacare (deze site is in het nederlands)

 

Tekst grotendeels overgenomen van eyeline-magazine.nl

meer nieuws