Op vakantie? Vergeet je ogen niet!

De vakantiemaanden juli en augustus zijn weer aangebroken. En hoewel het wellicht niet het eerste is waar u aan denkt als u op vakantie gaat, is het raadzaam even stil te staan bij… uw ogen op vakantie!

"Dat begint natuurlijk bij een goede zonnebril", zegt Edwin Raghunath, opticien van Kijk op Ogen in Moordrecht. "we hebben op dit moment mooie zomeraanbiedingen om net voor vertrek nog even van te profiteren. Zo zorgen wij voor gratis zonneglas op sterkte bij zonnebrillen vanaf 149 euro. Een goed zonneglas heb je trouwens al vanaf 15 euro, dus die goede bescherming hoeft niet duur te zijn."

Verkeer

En belangrijk is het zeker, een goede zonnebril. Ook en vooral in het verkeer. "Mensen gaan weer lange ritten maken op de autosnelwegen. Een goede zonnebril zorgt er dan voor dat de ogen minder vermoeid raken en geven beter zicht. Zelfs de verkeersinformatiedienst adviseert tegenwoordig extra aandacht aan je zonnebril te schenken. Het scheelt zoveel in reactietijd op de weg, maar ook in comfort en rust."

"De meest populaire zonnebril van dit moment is de pilotenbril met spiegelcoating", vertelt Edwin over de nieuwste modetrend. En daarnaast zijn de ronde brillen weer helemaal terug. De panto-brillen."

Als het om merken gaat is Ray-Ban nog steeds met afstand favoriet. "Ze bieden veel leuke modellen in heel veel verschillende kleuren."

Reservebril

"Een zonnebril is altijd verzekerd in de reisverzekering, al zit er wel vaak een eigen risico aan vast", weet de opticien. Mocht de bril stuk gaan, gestolen worden of verloren, dan is er meestal wel iets op te bedenken. Dat geldt ook voor de 'gewone' bril. "Wij raden altijd aan in dat geval even contact met ons te zoeken. Via internet of telefoon. Wij kunnen dan de meest recente gegevens doorgeven aan een opticien terplaatse en eventueel iets opsturen."

Toch raadt Kijk op Ogen aan altijd een reservebril mee te nemen op vakantie. "Het is nog niet verplicht, maar in een aantal landen wordt het al dringend gadviseerd aan met name bestuurders van voertuigen zo'n reservebril bij zich te hebben. Dat geldt trouwens ook voor contactlensdragers. Wij hebben vroeger wel acties voor klanten gehad waarbij de klanten 'een thuiskomertje' meekregen; een eenvoudige reservebril, net als dat je een reservewiel meeneemt met je auto."

Daglenzen

Voor dragers van contactlenzen heeft Edwin Raghunath ook een aantal bruikbare vakantietips. "Overweeg eens of je daglenzen meeneemt. Je hoeft dan geen vloeistof te gebruiken, ze dragen comfortabeler en je hebt minder kans op besmetting. In ieder geval wil ik dringend adviseren: gebruik geen kraanwater om lenzen schoon te maken! Daar kan in het buitenland van alles inzitten dat tot ontstekingen en besmettingen kan leiden."

In sommige landen zijn contactlenzen alleen verkrijgbaar op recept. Het is daarom altijd verstandig ook een extra setje lenzen mee te nemen, net als een setje lenzenvloeistof. "Mocht je gaan vliegen, houd dan wel in de gaten dat je in je handbagage maximaal 100 milliliter lenzenvloeistof mag meenemen. Als je meer hebt wordt het bij de douane weggegooid en dat is natuurlijk zonde. Verstandig is zowel in handbagage als koffer lenzenvloeistof te stoppen, zodat als je koffer kwijtraakt je toch nog iets hebt."

Nieuwe bril

Met de aanschaf van een nieuwe bril hoef je niet te wachten tot na de vakantie. Weliswaar moet je aan elke nieuwe bril even wennen, maar volgens de Moordrechtse opticien hoeft dat geen probleem te zijn op vakantie. Net zo min als zwemmen met een bril. "Daar zijn brillen op berekend. Er zijn overigens ook zwembrilletjes met glas op sterkte erin."

Fijne vakantie!

meer nieuws