Training suikerpatienten scoort

HILVERSUM - Een leefstijltraining voor suikerpatiënten met overgewicht scoort ongekende resultaten. Deelnemers voelen...

 

... zich stukken beteren de kosten van de medicijnen dalen spectaculair. 

Dr. Gerrit de Groot, als internist verbonden aan de Nederlandse Obesitas Kliniek in Hilversum, haalt vandaag zijn gelijk. Al jaren probeert hij collega’s en zorgverzekeraars ervan te overtuigen dat een intensief trainingsprogramma voor suikerpatiënten meer oplevert dan het voorschrijven van insuline en medicijnen. Letterlijk én figuurlijk. Want de deelnemers voelen zich lichamelijk – en geestelijk – niet alleen veel beter. Er kan ook nog eens gigantisch worden bespaard op de kosten voor insuline en medicijnen.

Het recept is even simpel als doeltreffend. Leer suikerpatiënten, via een intensief programma dat 65 weken duurt, optimaal gebruik te maken van voeding en beweging. Tegen de resultaten, die vandaag bekend worden gemaakt, kan geen wonderpil op. De deelnemers vielen gemiddeld 10 kilo af. Bij de 34 mensen die insuline gebruikten, werd een totale besparing geboekt van liefst 32.400 euro. Simpelweg omdat zij dat medicijn nu niet of minder hoeven in te spuiten.

Toch heeft De Groot de wedstrijd nog niet gewonnen. Verzekeraar VGZ, de grootste maatschappij in het land, is enthousiast, maar anderen moeten nog over de streep worden getrokken. ,,Sommige verzekeraars zijn bang dat patiënten tussentijds overstappen naar de concurrent. De vrees is dat zij dan opdraaien voor de kosten en niet kunnen genieten van de baten,’’ zegt de internist.

Voor VGZ speelt dat niet. ,,We doen hiermee iets extra’s voor de groep suikerpatiënten met overgewicht. Ik ga er van uit dat zij dat met loyaliteit zullen belonen,’’ verwacht Bert Renssen, woordvoerder van de zorgverzekeraar.

Hoewel er formeel nog een besluit moet vallen, gaat Renssen ervan uit dat VGZ doorgaat met het programma. ,,We zouden wel gek zijn als we deze fantastische resultaten links laten liggen.’’ De eerste groep patiënten die aan het programma meedeed, wordt de komende jaren intensief gevolgd. Renssen: ,,Als blijkt dat mensen over een langere periode blijvend gewicht en bloedsuikerspiegel op peil houden, dan zetten we dit programma ook in andere delen van het land op. Voorlopig concentreren wij ons op Brabant.’’ Er is net een nieuw programma gestart waarvoor zich opnieuw 100 mensen kunnen melden.

De Groot verwacht dat zijn methode een blijvend effect heeft en gaat zich verder inspannen om dat aan te tonen. ,,Het is eigenlijk heel eenvoudig. Als je mensen eenmaal op het goede spoor hebt, als je ze in een ander systeem krijgt van voeding en beweging, dan stappen zij daar niet meer zo maar vanaf. Een cruciale stimulans is dat zij zich veel beter voelen. Dat een grote groep geen insuline meer hoeft te spuiten, heeft ook grote betekenis. Onderschat dat niet; een paar keer per dag injecteren is geen pretje.’’

Bron AD.nl door Ronald van Geenen

meer nieuws