?Man met bruine ogen heeft meest dominante uitstraling?

AMSTERDAM – Mannen met bruine ogen hebben over het algemeen meer dominante trekken in hun gezicht dan mannen met een andere oogkleur. Dat hebben Tsjechische wetenschappers aangetoond.

De gezichten van mannen met bruine ogen hebben een bovengemiddeld dominante uitstraling, zo hebben wetenschappers van de Charles Universiteit in Praag ontdekt. En dat dominante uiterlijk heeft niet alleen te maken met hun oogkleur.

Mannen met bruine ogen hebben namelijk vaak ook een relatief grote neus en een bredere kaak. Verder staan hun ogen meestal dichter bij elkaar en hebben ze grote ogen. Dat schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences.

Computer

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door proefpersonen te laten kijken naar foto's van gezichten van mannen met verschillende oogkleuren. De mannen met bruine ogen hadden volgens bijna alle deelnemers aan het experiment een meer dominante uitstraling.

Toen de onderzoeksleiders de bruine ogen met behulp van de computer in blauwe ogen veranderden, werden de mannen echter nog steeds als het meest dominant beoordeeld.

De wenschappers ontdekten uiteindelijk dat mannen met bruine ogen relatief veel dominante trekken in hun gezicht hebben.“Dit is een erg bijzondere vondst die ik niet had verwacht”, zo verklaart de Schotse deskundige Benedict Jones van de Universiteit van Aberdeen op nieuwssite Livescience.

Opvoeding

De meest waarschijnlijk verklaring voor de bevindingen van de wetenschappers is dat mensen met het gen voor bruine ogen ook vaak drager zijn van genen die dominante gelaatstrekken veroorzaken.

Dat verschijnsel kan worden veroorzaakt door de locatie van de twee genen in het menselijk DNA. Als genen dicht bij elkaar liggen op een chromosoom, is de kans groter dat ze gezamenlijk voorkomen bij individuen.

Bron: © NU.nl/Dennis Rijnvis (Klik hier voor de link)

meer nieuws