Zon even slecht voor ogen als voor huid

ROTTERDAM - Waar de meeste Nederlanders zich braaf insmeren met zonnebrandcrème, zijn ze zich nauwelijks bewust van het belang van een goede zonnebril.

De zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Zonlicht tast het gezichtsvermogen ernstig aan en kan aandoeningen als kanker op de oogleden en woekerende moedervlekken in de ogen veroorzaken.

 

Aan tere kinderogen wordt volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) al helemaal niet gedacht. Kinderogen zijn volgens de beroepsvereniging extra kwetsbaar, omdat het pigment nog niet volledig is ontwikkeld. Zeker Nederlandse kinderen, met blond haar en blauwe ogen, hebben nog zeer poreuze irissen die uitermate gevoelig zijn voor het uv-licht.

 

Ook mensen die veel buiten werken moeten alert zijn. ,,Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bij dagvissers bijvoorbeeld veel meer staar voorkomt dan bij nachtvissers,’’ zegt NOG-voorzitter en hoogleraar Saskia Imhof van het UMC Utrecht. Ze stelt dat een goede zonnebril eigenlijk het hele jaar door nodig is. ,,Het is belangrijk dat mensen zich daarvan bewust worden.’’

 

Het is niet bekend hoeveel mensen zich jaarlijks melden met oogschade bij de huisarts of ziekenhuis met ‘zonschade’. Veel problemen als staar of maculadegeneratie (veroudering van het netvlies) worden bovendien niet meteen aan zonlicht gekoppeld. Wel ziet Jan-Tjeerd de Faber, oogarts van het Oogziekenhuis in Rotterdam, een duidelijke toename. Dat komt door het veranderende klimaat en het feit dat de zon feller schijnt.

 

Het is volgens De Faber en Imhof onzin om te denken dat een goede bril duur moet zijn. De glazen hoeven ook niet per se donker te zijn. ,,Zolang ze maar beschermen tegen uv-straling,’’ stelt Imhof.

 

Bron: http://www.ad.nl/diagnose/3339385/Zon_even_slecht_voor_ogen_als_voor_huid.html

Artikel geschreven door Suzanne Docter

Belangrijk! Dit nieuws is alleen bedoeld als infomatievoorziening en niet bedoeld als commerciele activiteit.

meer nieuws