Comfortabeler dan ooit

Contactlenzen: trends in 2009

Er zijn ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders die dankzij contactlenzen scherp kunnen zien. De fabrikanten van lenzen doen er alles aan om lenzen steeds beter en comfortabeler te maken. Misschien vallen zelfs verstokte brildragers of lensverlaters voor de nieuwe generatie lenzen?

 

 

Vaker lenzen vervangen
Van de lensdragers kiest ruim 60 procent voor zachte lenzen. “Dat is vooral vanwege het comfort”, zegt contactlensspecialist Rogier Wigchert van Richards Optiek in Bloemendaal. “Zachte lenzen geven minder klachten als droge of branderige ogen. Maar zachte lenzen zijn wel gevoeliger voor vervuiling en bijbehorende risico’s op ooginfecties. Het is daarom de trend om lenzen steeds sneller te vervangen. Wij werken veel met lenzen die na 2 weken moeten worden vervangen en ook daglenzen zijn erg populair. Je kunt lenzen bestellen via internet, maar het is wel zaak om de veiligheid in het oog te houden. Elk half jaar een controle bij een goede contactlensspecialist of optometrist kan veel problemen voorkomen en je zicht scherp houden.”

Siliconen
“De grootste trend zijn de contactlenzen op basis van silicone hydrogel”, aldus Wigchert. “Het silicone bestanddeel zorgt voor een uitermate hoge zuurstofdoorlaatbaarheid, die tot zes keer hoger is dan bij traditionele zachte maandlenzen en zelfs hoger zijn dan de huidige daglenzen. Het wachten is op de nieuwe daglenzen waarbij ook silicone hydrogel wordt gebruikt, fabrikanten zijn daar nu al mee bezig.”

Hard en toch zacht
Ook voor de dragers van harde lenzen is er nieuws. “Heel recent zijn er harde lenzen op de markt gekomen met een zachte rand rondom. Deze ‘SynergEyes’ geven het scherpe zicht van harde lenzen, gecombineerd met het draaggemak van zachte lenzen”, vertelt Wigchert. “Overigens wordt ook de aanmeting van harde lenzen steeds geavanceerder. Met speciale apparatuur, de corneatopograaf, kunnen we het hoornvlies precies in kaart brengen, zodat lenzen perfect op maat kunnen worden gemaakt.”

Steeds een nieuwe look
Er zijn ook steeds meer mensen die een bril en lenzen combineren. De lenzen gebruiken ze voor sporten of een avondje uit, de bril gebruiken ze als eye-catcher overdag. En daarbij is het inmiddels heel gebruikelijk om meerdere brillen te hebben.
--------------------------------------------------------------------------------
Facts
• Voor vrouwen is ‘ijdelheid’ de belangrijkste reden om te kiezen voor lenzen. Mannen kiezen voor lenzen omdat het veilig is tijdens het sporten.
• Lenzen beslaan niet bij vochtig weer of warmte.
• Lenzen geven een natuurlijk zicht. Bij een bril is er vervorming van het beeld aan de randen. Ook tonen de ogen niet groter (bij positieve glazen) of kleiner (bij negatieve glazen).


Bron:Metro http://www.metronieuws.nl/index.php?actie=nieuws&c=20&id=146223

door Karine Hoenderdos
Geplaatst op dinsdag 13 januari 2009 om 10:27

meer nieuws