Bril nog aftrekbaar in 2008

Artikel AD 12 september 2008 Bril met geld toe: hoe werkt dat?

Een modale Nederlander die dit jaar een bril koopt van tenminste € 303,-  krijgt die gratis van de Belastingdienst. Plus € 100,- toe.

Hoe werkt dat? De teruggave krijgt u namelijk door uw bril af te trekken als ‘buitengewone uitgave’, en die categorie aftrekposten wordt na 2008 helemaal afgeschaft.
Hoe werkt de gratis bril? Maar hoe kunt u nu geld terugkrijgen? Dat zit zo: binnen de categorie buitengewone uitgaven zijn er weer uitgaven die tellen als specifieke buitengewone uitgaven. Als deze specifieke uitgaven samen boven de € 325,- komen, ziet de fiscus u ineens als een chronisch zieke. En dus hebt u recht op het zogenaamd chronisch ziekenforfait. Dit betekent dat u bij uw aftrekpost buitengewone uitgaven een bedrag van maar liefst € 821,- mag optellen.

De bril hoeft geen € 325 te kosten om de drempel te ontstijgen, omdat u sowieso al € 23,- mag aftrekken voor uw huisapotheek, waarvan de fiscus maar even aanneemt dat u hem hebt. Daarmee hoeft de bril dus maar € 303,- te kosten.
Als uw verzamelinkomen onder de € 31.589,- zit, wordt de aftrekpost nog groter. De specifieke ziektekosten mogen dan namelijk verhoogd worden met een factor 2,13 (113 % erbij). In dit geval krijgt u geld toe. Ook al moet u van de aftrekpost nog wel een drempel aftrekken van 1,65 % van uw verzamelinkomen.

Voorbeeldberekening bril:

Bovenmodaal inkomen - bijna gratis

Aftrekpost bril € 303,--
Aftrekpost huisapotheek € 23,--
----------------------------------------------- +
Totale aftrek specifieke buitengewone uitgaven € 326,--
Chronisch ziekenforfait € 821,--
----------------------------------------------- +
Totale aftrek buitengewone uitgaven € 1147,--
Inkomensafh. drempel: 1,65 % van € 35.000 € 577,50
----------------------------------------------- -/-
Effectieve aftrekpost buitengewone uitgaven € 569,50

Belastingvoordeel (marginaal tarief 42 %) € 239,19

Het belastingvoordeel (marginaal tarief 42 %) is in deze berekening € 239,19.

In dit geval krijgt u de bril dus van € 303 voor € 63. Voor de duidelijk: u haalt het belastingvoordeel dus in het voorjaar 2009. Dan krijgt u de belastingaanslag waarin het belastingvoordeel verwerkt zit.
U moet de bril zelf voorschieten, maar over de belastingteruggave ontvangt u wel rente. De rente die fiscus berekent is behoorlijk hoog, op dit moment 5,3 %. Bovendien wordt hij berekend vanaf juli 2008. U heeft dus ook rentevoordeel.

Modaal inkomen - geld toe
Wie een verzamelinkomen van minder dan € 31.589 heeft, krijgt de bril helemaal gratis, plus geld toe. Beneden dit verzamelinkomen mogen de specifieke ziektekosten namelijk verhoogd worden met 113 %, oftewel een factor 2,13.

Aftrekpost bril € 303,--
Aftrekpost huisapotheek € 23,--
---------------------------------------------------- +
Totale aftrek specifieke buitengewone uitgaven € 326,--
Verhoging specifieke uitgaven 113 % € 367,25
Chronisch ziekenforfait € 821,--
---------------------------------------------------- +
Totale aftrek buitengewone uitgaven € 1515,38
Inkomensafh. drempel: 1,65 % van € 30.500 € 503,25
---------------------------------------------------- -/-
Effectieve aftrekpost buitengewone uitgaven € 1012,13

Belastingvoordeel (marginaal tarief 41,85 %) € 423,58

Het belastingvoordeel (marginaal tarief 41,85 %) is in deze berekening € 423,58.

U krijg in dit geval een gratis bril van € 303,-- en € 120,-- toe.
Het verzamelinkomen is het inkomen in alle boxen: box 1 voor inkomen, box 2 en box 3 voor rendement op vermogen. Het inkomen in box 3 berekent u door 4% te nemen van het gemiddelde van uw vermogen op de eerste en de laatste dag van belastingjaar.

Voorwaarden: Het hele feest gaat echter niet door als u een ziektekostenverzekering heeft die de bril dekt. De vergoeding van de verzekering moet u aftrekken van uw aftrekpost. Ook als u de vergoeding weigert: het feit dat u recht hebt op de vergoeding is al voldoende. In dit geval kan het dus nadelig zijn, als u een goede verzekering hebt!
U mag ook meerdere brillen kopen, die samen € 302,-- of meer kosten. U mag ze ook kopen voor uw partner of kinderen onder de 27 jaar. Voor elk individu binnen het huishouden aan de € 325,-- komt, mag u voor die persoon de € 821,-- van het chronisch ziekenforfait aftrekken. Als u boven de 65 bent of meer dan 55 % arbeidsongeschikt, dan had u overigens sowieso al aanspraak op de € 821,-- extra aftrek.
En u mag ook andere hulpmiddelen kopen dan een bril, zoals bijvoorbeeld contactlenzen, een gehoorapparaat of een rolstoel. Al deze uitgaven dragen bij aan de het halen van de grens voor het chronisch ziekenforfait.

Er is een groep mensen die recht heeft op een aftrek van € 821,--: 65-plussers en meer dan 45 % arbeidsongeschikten. In hun geval heet dit het ouderenforfait en het arbeidsongeschiktheidsforfait. Voor hun heeft het kopen van de bril minder zin, omdat ze niet ook nog het chronisch ziekenforfait erbij kunnen krijgen.

Weinig inkomen? Als u weinig inkomen heeft, heeft u misschien weinig aan de aftrekposten. Na aftrek van heffingskortingen betaalde u misschien sowieso al geen belasting. Dan heeft u ook geen voordeel van de extra aftrekpost. Hiervoor bestaat echter de TBU (Tegemoetkoming Buitengewone Uitgaven). U krijgt deze 6 tot 8 weken na uw definitieve belastingaanslag. Het deel van de heffingskortingen dat door de extra aftrekpost niet wordt benut, krijgt u dan alsnog uitbetaald via de TBU.

Meer aftrekmogelijkheden! Bij de brillen-aftrekpost uit dit voorbeeld hebben we nog niet eens de andere ziektekosten meegerekend die u mag opvoeren als buitengewone uitgaven, zoals de aanvullende zorgpremie, eigen bijdrage voor de tandarts, fysiotherapie, alternatieve geneeskunde.
En er zijn nog tal van andere zaken die u op deze manier aantrekkelijk kunt aanschaffen. Wat dacht u van een begrafenisverzekering op koopsom? U betaalt de hele verzekering in 2008, en krijgt bijna de helft terug van de belasting: duizenden euro’s. Ook dure tandartsbehandelingen zijn in 2008 veel voordeliger dan in 2009.


Klik hier om uw belastingvoordeel te berekenen!

Dit rekenmodel is zorgvuldig samengesteld aan de hand van informatie die wij van de belastingdienst hebben ontvangen. Het is onmogelijk om een exacte berekening te maken, deze berekening is slechts een indicatie. Voor een exacte teruggave adviseren wij u contact op te nemen met uw belastingadviseur.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze bijlage. Kijk op Ogen en HOYA Lens Nederland B.V. zijn op geen enkele wijze aansprakelijk voor onjuistheden of wijzigingen in de overzichten.

meer nieuws