Wat kan de belastingbetaler wellicht geld opleveren bij aanschaf van een nieuwe bril?

Mr. Marcel Piket, belastingdeskundige en hoofdredacteur van het blad FiscAlert, heeft toelichting gegeven op de vele vragen die via de nieuwsbrief bij VARA Kassa zijn binnengekomen.

(Let op, we spreken nu, begin 2008, over de aangifte 2007.)

 

Hoe zit het voor de aangifte 2007 met aftrekken van de kosten voor een bril?
Als u in 2007 een bril heeft gekocht, mag u in ieder geval de kosten van de bril meetellen bij de buitengewone uitgaven. Wie jonger is dan 65 kan, door de aanschaf van een bril, voor de belastingdienst chronisch ziek zijn en recht hebben op een extra aftrekpost van € 808. Daarvoor gelden twee voorwaarden: * voor een gezinslid is meer dan € 320,- uitgegeven aan specifieke ziektekosten zoals een bril.
* het betreffende gezinslid is niet of niet meer dan 45% arbeidsongeschikt. Voor het gezinslid dat voldoet aan de voorwaarden mag naast de kosten van de bril ook nog eens € 808,- extra worden afgetrokken. 65-plussers en mensen meer dan 45% arbeidsongeschikt hebben sowieso recht op extra aftrek van € 808.

Hoe zit het voor de aangifte 2008 met aftrekken van de kosten voor een bril?
Voor de aangifte in 2008 geldt het volgende voor het aftrekken van de bril. Als u in 2008 een bril koopt, mag u in ieder geval de kosten van de bril meetellen bij de buitengewone uitgaven. Wie jonger is dan 65 kan, door de aanschaf van een bril, voor de belastingdienst chronisch ziek zijn en recht hebben op een extra aftrekpost van € 821. Daarvoor gelden twee voorwaarden: * voor een gezinslid is meer dan € 325,- uitgegeven aan specifieke ziektekosten zoals een bril. * het betreffende gezinslid is niet of niet meer dan 45% arbeidsongeschikt. Voor het gezinslid dat voldoet aan de voorwaarden mag naast de kosten van de bril ook nog eens € 821,- extra worden afgetrokken. Dus kies niet te snel voor een goedkope bril. Ga uit van een bril die, na eventuele aftrek bij de zorgverzekeraar, minimaal € 303 euro kost. Rekenvoorbeeld zie op de site van FiscAlert: www.fiscalert.nl. 65-plussers en mensen meer dan 45% arbeidsongeschikt hebben sowieso recht op extra aftrek van € 821.

 

Bron: Vara Kassa zie link: http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=3961881

meer nieuws