'Slechtere Cito-score door oogafwijkingen'

MAASTRICHT - Ongeveer een kwart van de scholieren boekt geen optimale score bij de CITO-toets wegens een kleine oogafwijking. Dat stelt de huisarts Theo Hendricks, op grond van eigen onderzoek waarop hij onlangs aan de Universiteit van Maastricht is gepromoveerd.

Volgens Hendricks is er een statistisch verband tussen kleine refractieafwijkingen en slechtere scores van kinderen bij de toets. Ook zouden volwassenen als gevolg van de oogafwijking meer klachten over hun gezondheid hebben.

De refractieafwijkingen (vanaf plus of min een half) leiden niet onmiddellijk tot slechter zicht. Ze gaan wel gepaard met permanente inspanning van de oogspieren, waardoor kinderen en volwassenen hoofdpijnklachten hebben en zich minder goed kunnen concentreren.

Afwijking

Hendricks meent dat een dergelijke afwijking het verschil kan maken tussen een advies voor vmbo of en advies voor havo/vwo. Volwassenen met dit oogprobleem verzuimen jaarlijks twee dagen vaker dan met goed functionerende ogen. De afwijking leidt ook tot 'vage klachten'.

Volgens Hendricks zijn de verborgen afwijkingen eenvoudig op te sporen bij de gebruikelijke oogkeuringen. Maar hij zegt dat niet alle huisartsen, bedrijfsartsen en opticiens er van op de hoogte zijn hoe dat moet en dat dit probleem speelt.

Bron: (c) ANP van NU.nl 6 maart 2008

meer nieuws