OOGZORG

Optometrie

Oogzorg gaat verder dan de sterkte van je ogen alleen. Waar een opticien naar de staat van je zicht en de algehele status van je oog kijkt, gaat een optometrist dieper in op de gezondheid. Denk hierbij aan diverse oogaandoeningen en veelvoorkomende oogziektes als glaucoom, staar en droge ogen.

 

Opticien versus optometrist

Bij Kijk op Ogen kun je zowel bij een opticien als een optometrist terecht. Wat is het verschil hiertussen en bij wie kom je wanneer terecht?

Opticien
Een opticien voert de oogmetingen uit die noodzakelijk zijn voor het goed aanmeten van een bril of contactlenzen. Hierdoor wordt de sterkte van de ogen bepaald, waarna de opticien met je mee kan kijken naar geschikte brilmonturen en -glazen. Een sterkteafwijking zegt in principe niets over de conditie van je ogen. Wel kan uit de meting blijken dat je gezichtsvermogen verminderd is of dat de sterkte erg veranderd is. De opticien beoordeelt de gezondheid van je ogen op het eerste gezicht en adviseert je indien nodig naar een optometrist te gaan voor verder onderzoek.

Optometrist

Een optometrist kijkt net een stukje verder dan de sterkte alleen en onderzoekt ook de gezondheid van het oog. Je kunt ook bij een optometrist terecht wanneer je nieuwe bril/sterkte niet zorgt voor de verwachte verbetering van je gezichtsvermogen of wanneer er specifieke klachten zijn, zoals hoofdpijn of rode, branderige, droge of jeukende ogen. Met speciale testen en onderzoekstechnieken worden je ogen nauwkeurig beoordeeld. Een optometrisch onderzoek geeft meer informatie over de conditie van je ogen en/of de oorzaak van eventuele klachten. Mocht er hierna nog verder onderzoek of behandeling door een (oog)arts nodig zijn, word je doorverwezen.

Goed om te weten: een optometrisch onderzoek wordt vaak vergoed door je zorgverzekeraar, maar de vergoeding telt wel voor het eigen risico.

Preventieve oogzorg

Helaas kan iedereen een oogaandoening ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om deze vroeg te constateren, zodat je direct aan een behandeling kunt beginnen. Ook voor kinderen is dit belangrijk, zodat ernstige oogziektes op latere leeftijd voorkomen kunnen worden. Van sommige oogaandoeningen merk je in het beginstadium niks, maar ze kunnen wel voor onherstelbare schade zorgen wanneer ze niet behandeld worden.

Groeiende myopie onder kinderen

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, is een groeiend probleem onder kinderen. Enerzijds is dit erfelijk bepaald: bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Anderzijds heeft dit ook te maken met de levensstijl van het kind. Tegenwoordig brengen kinderen veel tijd door achter schermen en minder tijd buiten, terwijl zonlicht juist cruciaal is voor hun ogen. Daarnaast zijn onze ogen niet gemaakt voor langdurig focussen op korte afstand, wat wel het geval is bij het lezen van een boek of het kijken op een smartphone of tablet.

Myopie kan nog afgeremd worden zolang onze ogen in de groei zijn (ong. tot 20 jaar). Oogartsen hebben hiervoor de 20-20-2 richtlijn bedacht:

  • Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze door 20 seconden in de verte te kijken
  • Minstens 2 uur per dag buiten doorbrengen

Daarnaast wordt aangeraden om minstens 30 centimeter afstand te houden van beeldschermen, zoals tablets en smartphones.

Je bent van harte welkom om langs te komen voor meer informatie en advies.

Nieuwe kijken

In de afgelopen jaren is onze kijkbehoefte enorm veranderd. Tegenwoordig kijken we vele uren per dag naar een beeldscherm, of dat nou een smartphone, tablet, computerscherm of televisie is. Hierdoor moeten onze ogen binnen een seconde schakelen tussen verschillende afstanden en hier zijn ze niet voor gemaakt. Voor optimaal kijkcomfort is het belangrijk dat je kijkoplossing, je bril of lenzen, aansluit bij jouw kijkbehoefte.