Droge ogen: ontstaan en oplossingen

Een van de meest voorkomende oogproblemen in Nederland is droge ogen. Vooral in deze periode van het jaar lopen veel mensen met klachten rond als vermoeide ogen, hoofdpijn en wazig zicht. Hoe ontstaan droge ogen, is het ernstig als je hier last van hebt en hoe kan je opticien je hierbij helpen?

Hoe ontstaan droge ogen

De traanklieren in de ogen maken normaal gesproken traanvocht aan dat het oog beschermt tegen uitdroging en beschadigingen. Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in het oog of wordt het traanvocht niet goed verdeeld over beide ogen, waardoor er een branderig gevoel ontstaat met irritaties en vermoeide ogen. Dit kan ook het zicht verminderen waardoor je minder scherp ziet of last krijgt van wazig zicht. Op den duur kunnen droge ogen leiden tot ontstekingen van het hoornvlies en daarom is het verstandig om langs te gaan bij je opticien wanneer je al langere tijd rondloopt met klachten.

Symptomen

De voornaamste klachten van droge ogen zijn geïrriteerde ogen, een branderig gevoel, soms wazig zien, vermoeide ogen, het gevoel dat er zand in de ogen zit of vastgeplakte oogleden. Ook kunnen uitgedroogde ogen het zicht verminderen waardoor je minder scherp ziet.

Wat is de oorzaak van droge ogen

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van droge ogen. Ten eerste worden de traanklieren minder actief naarmate je ouder wordt. Doordat er minder traanvocht aangemaakt wordt, krijg je eerder last van droge ogen. Aan de oorzaak kun je dus niet veel doen, maar je kunt de symptomen bestrijden door oogdruppels of kunsttranen te gebruiken. Doe dit in overleg met je opticien.

Veranderend kijkgedrag

Daarnaast kijken we tegenwoordig veel en intensief op korte afstand. We brengen vele uren per dag door achter een beeldscherm – of het nou een computerscherm, televisie of mobiele telefoon is – en ook bij het lezen van een boek moeten onze ogen zich lange tijd focussen op een punt dichtbij. Hier zijn ze eigenlijk niet voor gemaakt en om ons te kunnen concentreren gaan we dan ook minder knipperen. Dit terwijl het knipperen juist cruciaal is om het traanvocht goed te verdelen over de ogen. Let hier dus bewust op!

Lage luchtdruk

Ook speelt de luchtdruk een rol. Een lage luchtdruk verergert droge ogen. In Nederland is de luchtdruk over het algemeen laag in de lente en zomer, maar ook in de winter tijdens strenge vorst daalt de luchtdruk erg snel. Binnenshuis of in de auto kan dit ontstaan door het gebruik van airconditioning of juist de verwarming. De droge lucht zorgt ervoor dat het traanvocht verdampt en je last krijgt van droge ogen. Wanneer je in de auto zit met de airconditioning aan, kun je een bril dragen om je oogoppervlak te beschermen tegen de droge lucht.

Droge ogen en lenzen

Lenzen zijn ideaal voor wie niet elke dag een bril wil dragen. Echter, je kunt eerder last krijgen van geïrriteerde en droge ogen doordat ze minder zuurstof doorlaten. Daarom is het verstandig om je ogen regelmatig rust te geven en je lenzen af te wisselen met een bril.

Vooral bij lenzen geldt dat het belangrijk is om voldoende te knipperen om ervoor te zorgen dat ze vochtig en comfortabel blijven. Daarnaast is het belangrijk dat je je houdt aan de schoonmaakvoorschriften en dat je ze op tijd omwisselt. Hoe langer je je lenzen draagt, hoe meer vuil zich kan ophopen en hoe meer de lenzen kunnen uitdrogen.

Mocht dit je problemen niet verminderen, kan het zo zijn dat je huidige lenzen niet geschikt zijn voor jouw ogen. We bieden verschillende soorten lenzen aan en kijken met je mee naar het soort dat perfect aansluit op jouw ogen en kijkgedrag, dus vraag een van onze contactlensspecialisten naar de mogelijkheden.

Advies bij droge ogen

Afhankelijk van de oorzaak van droge ogen zijn er verschillende adviezen en/of mogelijkheden voor een behandeling. Daarom is het verstandig om langs te gaan bij je opticien wanneer je klachten aanhouden. Wanneer droge ogen worden veroorzaakt door een (oog)ziekte, hoort hier een aparte behandeling bij. Onze optometristen kunnen de gezondheid van je ogen onderzoeken en je indien nodig doorverwijzen naar een oogarts.

Kortom, 4 tips waar jouw droge ogen blij van worden

  • bewust en voldoende knipperen
  • af en toe pauze nemen van het dichtbij kijken door even in de verte te kijken
  • wissel lenzen af met een bril
  • je kunt oogdruppels gebruiken om je ogen vochtig te houden – maar overleg eerst met je opticien. Gebruik je op advies al oogdruppels en heb je nieuwe nodig? Deze kun je heel makkelijk bestellen via onze webshop.